Loonstroken, jaaropgave en verlofregistratie binnen handbereik
Loonstroken, jaaropgave en verlofregistratie binnen handbereik

Directeur-grootaandeelhouder (DGA)

In de loonheffingen neemt de directeur-grootaandeelhouder (DGA) een aparte positie in. Op fiscaal gebied en voor de sociale verzekeringen gelden verschillende regelingen die van belang zijn. Daarnaast kunt u ook te maken krijgen met de zogenoemde gebruikelijk (fictief) loonregeling.

DGA loonbelasting

Een BV die een werknemer in dienst heeft die ook aandelen in die BV houdt, zal moeten nagaan of deze werknemer als DGA kwalificeert op basis van de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2016. Daarbij moet de BV er nog rekening mee houden dat voor de loonbelasting/premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zvw een ander DGA-begrip geldt dan voor de premies werknemersverzekeringen en de Pensioenwet.

Is de werknemer een DGA voor de loonbelasting, dan moet de BV controleren of zij het juiste fictieve loon opgeeft. Doet de BV dit niet, dan kan zij een naheffingsaanslag en eventueel zelfs een boete verwachten.

Bent u directeur grootaandeelhouder (DGA) en statutair bestuurder van een BV? Laat uw positie beoordelen door onze specialisten en bespaar veel problemen en geld.

Neem contact met ons op
Naam:*
Bedrijfsnaam:*
E-mailadres:*
Telefoon:
Opmerkingen: